Összefoglaló miért fontos a glutation?

Összefoglaló miért fontos a glutation?

A glutation az emberi testben található anyag. A sejtek része, ahol támogatja az öregedési folyamatért felelős szabad gyökök elleni küzdelmet. Ez a vegyület segíthet az immunrendszer megfelelő működésében.

A glutation támogatja a sejtek állandó oxidációja és megsemmisítése elleni küzdelmet.

Segíthet javítani a szervezet immunitását, különösen bakteriális és vírusos fertőzések esetén.

Az emberi test minden sejtje önmagában termel glutationt. Ahhoz azonban, hogy ez a folyamat megfelelően történjen, meg kell adni a szükséges szubsztrátumokat.

Az emberi testben a glutation szükségessége mindig magas. Ezt az anyagot a szervezet különböző folyamataiban fogyasztják.

Miért olyan fontos a glutation a test számára?

A glutation az emberi test egyik legfontosabb antioxidánsa. Ez az összetevő támogatja a különböző szervek működését. Ez az immunsejtek regenerátora és az egyik legfontosabb méregtelenítő szer.

A glutation támogatja az RNS szintézisét és javítását. Részt vesz a rákkeltő anyagok és káros anyagok méregtelenítési folyamatában a szervezetben. Glutation nélkül más antioxidánsok, például a C és E vitaminok sokkal gyengébbek lesznek. Nem támogatják a betegségek és a szabad gyökök elleni védelmet.

Glutation – tulajdonságok

A glutation elsősorban antioxidáns. Segíthet csökkenteni a zsírmáj okozta sejtkárosodást – különösen az alkohollal visszaélő emberek számára. Pszoriázisban vagy perifériás artériás betegségben és inzulinrezisztenciában szenvedők is használják. A glutation kiegészítés idős betegeknél is javallt.

A glutation hozzájárulhat a Parkinson-kórral vagy az autizmus spektrummal kapcsolatos betegségek leküzdéséhez. Az immunrendszer problémáira használják. Ennek az összetevőnek a kiegészítése segíthet megvédeni a szervezetet az oxidatív stressztől, és ezáltal a súlyos betegségek, például a rák előfordulásától is.

Glutation – alkalmazás

A glutationt az emberi test különböző szerveit érintő betegségek elleni küzdelemben használják. Azt is használják, hogy megvédje a romboló oxidatív stresszt.

A glutation leggyakoribb felhasználási területei a következők:

Az oxidatív stressz elleni küzdelem

– A glutation segíthet csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek, a szív és a rák kialakulásáért, valamint az öregedési folyamatért felelős szabad gyökök aktivitását,

Küzdelem a cukorbetegség és az inzulinrezisztencia ellen

 – A glutation támogatja a vércukorszint stabilizálását. Segíthet szabályozni az inzulinreceptorok rezisztenciáját, és ezáltal befolyásolhatja a glükóz megfelelő metabolizmusát,

Májbetegségek

– A glutation segíthet eltávolítani a káros salakanyagokat és újjáépíteni a hepatocitákat, azaz a májsejteket. Cirrhosis, steatosis és nehézfém mérgezésre használják,

Az immunitás javításának vágya

– a glutation támogatja a fehérvérsejtek termelését, amelyek felelősek a mikroorganizmusok, például vírusok, gombák és baktériumok elleni küzdelemért,

A rák elleni küzdelem

– a glutation segíthet a rák elleni védelemben. Még mindig folyik a kutatás a rákellenes terápiákban való alkalmazásának lehetőségéről,

Gyulladásos betegségek elleni küzdelem

– a glutation segíthet enyhíteni a gyulladást, beleértve a rheumatoid arthritist is,

Fizikai aktivitás

– a glutationt lelkesen használják azok a sportolók, akik tevékenységük miatt küzdenek a sejtek által termelt vegyület csökkenésével,

Autizmus terápiák

– Az autizmussal élő gyermekek általában alacsonyabb természetes glutationszinttel rendelkeznek. Egyes terápiákban ennek az anyagnak a kiegészítését használják,

A test tisztítása

– A glutation megfelelő szintje hozzájárulhat a felesleges anyagcsere-termékek, például a nehézfémek gyorsabb eltávolításához a szervezetből,

A neurodegeneratív betegségek elleni küzdelem

– a glutation segíthet csökkenteni az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór kockázatát, ezért használják, az idősek.

Hogyan működik a glutation?

A glutation támogatja a szabad gyökök elleni küzdelmet, amelyek felelősek a test öregedési folyamatáért. Segíthet a gyulladás, valamint a bakteriális és vírusos fertőzések kezelésében. Ezt az anyagot mentális betegségek, autizmus, ADHD, Alzheimer-kór és Parkinson-kór, valamint az emésztőrendszer és az agy problémái esetén használják. Ez az emberi test fontos összetevője, amely spontán szintetizálódik. Sok esetben azonban támaszkodhat a további kiegészítésére.

Mit segíthet a glutation kiegészítés?

A kiegészítés segíthet a glutation szintjének emelésében, amely támogatja az agy, a vese, a szív, a tüdő, a máj és az emésztőrendszer egészségét. Ez az összetevő segíthet felgyorsítani a test helyreállítását intenzív testmozgás után. A glutationt néha a függőségek és betegségek, köztük a rák elleni küzdelemben használják.

Mitől függ a glutation szintje a szervezetben?

A glutation a szervezetben két formában fordul elő – oxidált és redukált. Ezen anyagok aránya lehetővé teszi, hogy információt szerezzen a beteg egészségéről.

Alacsonyabb glutationszintet cukorbetegeknél vagy krónikus fáradtságban szenvedőknél találnak. Gyakran súlyos többszervi betegségek tünete. A glutation tesztelés az orvosok által ajánlott alapvető tesztek része.

Hol található a glutation?

A test spontán szintetizálja a glutationt minden sejtben.

Három aminosav – glutaminsav, cisztein és glicin – csoportja vesz részt ebben a folyamatban. A megfelelő mennyiségű glutation előállításához C-vitamin és szelén is szükséges.

A glutation néhány élelmiszertermék összetevője is, például:

mogyoróvaj – 2,4 mg,

sült marhahús – 17,5 mg,

főtt burgonya – 13,6 mg,

főtt sárgarépa – 5,8 mg,

alma – 3,3 mg,

főtt sonka – 23,3 mg,

sült csirke – 13,1 mg,

nyers sárgarépa – 7,9 mg,

narancslé – 4,2 mg,

főtt spárga – 28,3 mg,

narancs – 7,3 mg,

rizs  1,6 mg.

A glutation szint növelése érdekében érdemes B, C vitaminokat, metionint, ciszteint, szelént és ként tartalmazó termékeket is szedni. Ilyen anyagok találhatók húsban, halban, zöld zöldségekben és tejtermékekben.

Miért veszítjük el a glutationt?

A glutation veszteséget számos tényező befolyásolja, például:

stressz

a test öregedése,

fertőzések, sérülések és vágások,

környezetszennyezés,

helytelen étrend,

sugárzás.

 

Kinek ajánlott a glutation kiegészítés?

A glutaminsav, cisztein és glicin kiegészítése krónikus betegségekben szenvedők esetében vezethető be. Ezek közé tartozik a rák, az AIDS és a HIV, a 2-es típusú cukorbetegség vagy a hepatitis. Az idős és fizikailag aktív betegek is úgy döntenek, hogy ezt az anyagot szedik.

A glutationhiány tünetei

A glutationhiány számos betegségben nyilvánul meg. Ezek m.in olyan allergiák, amelyek korábban nem fordultak elő, valamint krónikus fáradtság és magas húgysavtartalom a szervezetben. A glutationhiány a leggyakoribb a cukorbetegeknél és a neurodegeneratív betegségekben.

Glutation – gyógyszerkölcsönhatások

Nincs egyértelmű információ a glutation és a gyógyszerek kölcsönhatásáról. Azonban a farmakoterápiában részesülő embereknek konzultálniuk kell egy szakemberrel a vegyület kiegészítéséről.

Comments are closed.