Mi a Glutathion és miért fontos a pótlása? Mik jelzik a hiányát?

Mi a Glutathion és miért fontos a pótlása? Mik jelzik a hiányát?

A glutation (GSH) egy glicinből, ciszteinből és glutaminsavból álló tripeptid, melyben a glicinhez normál peptidkötéssel kötődő cisztein gamma-peptidkötéssel kapcsolódik a glutaminsav oldalláncának karboxilcsoportjához.

Jelentőssé teszi a szervezetben antioxidánsként elfoglalt szerepe – ebben a minőségben védi a sejtalkotókat az olyan reaktív oxidáló intermedierektől (ROI), mint a szabad gyökök és a hidrogén-peroxid.

Glutathion a szervezet legfontosabb antioxidánsa, amely minden egyes sejtben megtalálható.

„Mester antioxidánsnak” is nevezik, ugyanis sejteken belül fejti ki hatását, és egyedülálló képessége, hogy az összes többi antioxidáns hatását maximalizálja, beleértve a C- és E-vitaminokat is.

Glutathion elsődleges funkciója a sejtek és mitokondriumok védelme a belső oxidációs folyamatok káros, romboló hatásától.

Megvédi sejtjeink, szöveteink, szerveink épségét, ezáltal fontos szerepet tölt be az öregedéssel együtt járó krónikus betegségek elleni védekezésben. 

A glutation kulcsfontosságú a méregtelenítéshez, semlegesíti a szervezetben található toxinokat, védelmet nyújt a sugárzás, a vegyi anyagok és a környezeti szennyezők káros hatásaival szemben.

 Javítja az immunrendszer működését, idegrendszervédő hatású, fokozza a szervezet ellenálló képességét a fertőzésekkel szemben, felgyorsíthatja a betegségekből való felgyógyulást, és növeli a szervezet energiaszintjét, a vitalitást.

Az optimális egészség és hosszú életkor elérése érdekében a szervezet glutation szintjét magas szinten kellene tartanunk.

 

 A glutationszint jelentősen csökken a betegségek, fertőzések, stressz, helytelen táplálkozás, környezeti szennyezés, mérgezés, és az öregedés hatására. 

 

A glutationhiány összefüggésbe hozható számos betegséggel: immunrendszer zavarokkal, idegrendszeri problémákkal, autoimmun folyamatokkal, energiahiánnyal, elégtelen méregtelenítési funkcióval, izomgyengeséggel, gyulladásos állapotokkal, valamint a sejtek rosszindulatú elváltozásaival.

Glutation antioxidáns védelmi rendszerünk központi kulcseleme.

A glutation három aminosavból (cisztein, glutaminsav, glicin) felépülő molekula, amelyet szervezetünk is előállít kis mennyiségben, de sok esetben szervezetünknek pótlásra van szüksége.

A máj nagy mértékben tartalmaz glutationt, ami jól mutatja fontos szerepét a szervezet méregtelenítési folyamataiban.

 Az alacsony glutationszint számos krónikus betegség és a legyengült immunrendszer esetén jelen van, ezért az időseknek, a stresszel terhelt, fizikailag és szellemileg igénybe vett embereknek, valamint a legyengült immunrendszerű szervezetnek szüksége van glutationra!

A glutation hiány tünetei

A glutationhiány számos tünetet és egészségügyi problémát okozhat, mivel kulcsfontosságú az antioxidáns védelemben, a méregtelenítésben és az immunrendszer működésében.

Az alábbiakban felsoroljuk a glutationhiány leggyakoribb tüneteit és lehetséges következményeit:

Általános tünetek:

Krónikus fáradtság:

Állandó kimerültség és energiahiány érzése, még megfelelő alvás után is.

Gyakori fertőzések:

Az immunrendszer gyengülése miatt a szervezet fogékonyabbá válik vírusos, bakteriális és gombás fertőzésekre.

Gyenge méregtelenítő képesség:

Növekvő érzékenység a környezeti toxinokra, vegyi anyagokra és gyógyszerekre, amely méregtelenítési nehézségekre utalhat.

Izomgyengeség és ízületi fájdalom:

Izomfájdalmak, gyulladások és ízületi problémák.

Bőrproblémák:

Gyakori bőrkiütések, ekcéma, pikkelysömör és egyéb bőrbetegségek.

Specifikus egészségügyi problémák:

Neurológiai tünetek:

Memóriaproblémák, koncentrációs nehézségek, fejfájás, szédülés és esetlegesen neurodegeneratív betegségek, mint például Parkinson-kór és Alzheimer-kór.

Légzőszervi problémák:

Asztma, krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) és egyéb légzési nehézségek.

Szív- és érrendszeri betegségek:

Magas vérnyomás, érelmeszesedés és egyéb szívbetegségek fokozott kockázata.

Májproblémák:

Májfunkciós zavarok, zsírmáj betegség és egyéb májbetegségek, mivel a máj a glutation egyik fő termelő helye.

Anyagcsere problémák:

Inzulinrezisztencia, cukorbetegség és súlygyarapodás.

Gyulladásos betegségek:

Krónikus gyulladások, autoimmun betegségek és allergiák.

 

Miért fontos a glutation (GSH) bevitel?

  1. Mert leköti a szabad gyököket:a glutation rendkívül fontos szabad gyök-semlegesítő molekula. A glutation testünk egyik legerősebb, antioxidánsaként ismert anyaga, képes kisöpörni a szabad gyököket testünkből, és küzd azok károsító hatásai ellen.

Védi szervezetünket a radioaktív anyagoktól és UV sugárzástól. A test legerősebb gyógyító anyaga.

A szabad gyökök keletkezése bonyolult és kiszámíthatatlan reakciók egész sorát indíthatják el a szervezetünkben, egyaránt károsíthatják a zsírokat, fehérjéket és a nukleinsavakat.

A kémiai szabad gyökök túlzott termelődése végső soron mindig valamilyen betegségben nyilvánul meg, ennek a legsúlyosabb formája a rákos daganat kialakulása.

  1. Mert lassítja az öregedést: ahogy öregszünk, védekező rendszerünk egyre kevésbé tud megküzdeni a folyamatosan keletkező szabad gyökökkel. A glutation hatástalaníthatja azokat a szabad gyököket, melyek összefüggenek az öregedéssel, és drámaian lelassíthatja annak folyamatát, és újjáépíti a roncsolódott sejteket. Ha hiányt szenvedünk a glutationban, akkor az öregedés folyamata felgyorsul.
  1. Mert hiánya idegrendszeri betegségekhez vezethet:a glutation hiánya először az idegrendszert érinti, mely koordinációs zavarokhoz, majd később felismerő-képességünk csökkenéséhez vezet. Az eddigi kutatások alapján súlyosabb idegrendszeri betegségek kialakulásában, így például a Parkinson-kór, Sclerosis multiplex, Alzheimer-kór kialakulásában is szerepe van a glutation hiányának.
  2. Mert immunerősítő hatású: mivel a glutation ilyen erős antioxidáns és immunerősítő, feltevések szerint segít megelőzni a rákot, különösen a májban, ahol a hatástalanított káros anyagok fő raktározása folyik. Egyre több a tudományos bizonyíték, hogy a glutation az emberi test egyik potenciális daganat elleni gyógyírja.
  3. Mert gyulladáscsökkentő hatású: kimutatták a glutation gyulladáscsökkentő hatását, valamint felgyorsíthatja a regeneráció folyamatát. Ízületi gyulladásoknál kifejezetten pozitív hatású.
  4. Mert méregtelenítő hatású:erős méregtelenítő hatása van, és megvédi szervezetünket a nehézfémek, a rengeteg gyógyszer, a sugárzás, a cigarettafüst, az alkohol és a szennyeződések káros hatásaitól.
  5. Mert daganat ellenes hatású: emeli a daganatsejtek oxigén szintjét, ez idézi elő rákölő hatását, hiszen az oxigén a daganatsejteket megöli. Az oxidánsok hatására maga is károsodik, de a glutation reduktáz nevű enzim azonnal helyreállítja.

A GLUTATION lényegében pajzsként védi szervezetünket a különböző külső behatásoktól (pl. UV sugárzás, radioaktív anyagok, szabad gyökök, különböző méreganyagok stb.), melyek különböző betegségek előidézői lehetnek.

  • A glutation fontos szerepet játszik az immunrendszer egészséges működésének megőrzésében.
  • A vírusos fertőzések okozta oxidatív stressz hatására a sejtekben gyulladás jelentkezik, és a glutationszintek kimutathatóan leapadnak
  • A csökkent immunitás és a fertőzések fokozott kockázata összefügg az alacsony glutationszintekkel
  • A glutation jótékonyan növeli az immun fehérvérsejtek T-limfociták és természetes ölősejtek NK-sejtek számát
  • Autoimmun betegségek esetén kimutatható a glutationhiány. A kutatások szerint a glutation pozitívan befolyásolja az immunrendszer aktivitását normál állapotra, illetve akadályozza az autoimmun betegségekre jellemző túlzott immunválasz és gyulladás kialakulását is

Antioxidáns védelem a szervezet fiatalságának megőrzéséért

  • A glutation a legfontosabb, oxidáció ellen védő antioxidánsunk. A ma elfogadott tudományos vélekedés szerint, az öregedés egyik fő oka a sejteket érő, túlzott oxidációs folyamatok romboló, károsító hatása.
  • Az oxidáció egy bizonyos mértékig egészséges (pl. sport), azonban a túlzott oxidáció már káros. Ennek kiváltó oka lehet az egészségtelen életvitel, stressz, a helytelen táplálkozás, és a külső, környezeti toxinok.
  • Az egészséges, fiatal szervezet antioxidáns rendszere igyekszik védeni a külső és belső oxidáló hatásoktól, hogy megakadályozza a szövetek elhasználódását, így lassíthassa az öregedés folyamatát, hogy sejtjeink fiatalok és egészségesek maradhassanak sokáig.
  • A glutation antioxidánsként semlegesíti a sejteket érő reaktív oxidáló molekulákat (szabad gyököket), amelyek károsíthatják a sejtmembránt és a sejt DNS-t is.
  • A glutation fontos az egyéb antioxidánsok, például a C- és E-vitaminok müködéséhez
  • A kutatások azt jelzik, hogy hosszú életkor és lassabb öregedés együtt jár a magas glutationszinttel

Májvédelem, méregtelenítés¹

  • A glutation legmagasabb koncentrációban a májban és a vesékben található meg. A májban kiemelkedő szerepet tölt be a II. fázisú méregtelenítő folyamatokban
  • Segíti a toxinok, idegen vegyi anyagok, lehetséges rákkeltő anyagok, hormonok, környezetszennyező anyagok eltávolítását. Vízoldékony anyagokká alakítja őket, amelyek a szervezetből már könnyen kiürülhetnek a vesén keresztül.
  • A glutation a teljes béltraktus nyálkahártyájában is jelen van, ahol elfogja, és semlegesíteni a potenciális toxinokat, mielőtt azok a szervezetbe felszívódnának.
  • A glutation védi a bélfalat, amely gyengülése esetén szivárgó/áteresztő bél problémához vezethet
  • A glutation méregtelenítő képességét tovább fokozhatjuk egyéb kéntartalmú molekulákkal: keresztesvirágú növényekkel (brokkolival), r-alfa-liponsavval, N-acetil ciszteinnel, kurkumával, máriatövissel és B-vitaminokkal, szelénnel, stb.

Agy és idegrendszer védelme¹

  • Az agyunk sok oxigént használ fel, ezért rendkívül sebezhető az oxidatív károsodás miatt. Ez az oxidatív károsodás hátrányosan befolyásolja neurológiai funkciókat és fejlődésünket, ami mitokondriális diszfunkcióhoz és számos neurodegeneratív betegséghez vezethet.
  • A glutation védelmet nyújt az agysejtek számára az odiáció ellen. Az alacsony glutationszint növeli neurodegeneratív betegségek kialakulásának kockázatát
  • Az agyban felhalmozódó nehézfémek súlyos oxidatív stresszt és sejtkárosodást okozhatnak. A glutation képes méregteleníti a toxikus fémeket az agyban, ezáltal védi az idegrendszer egészségét

Sejtek energiatermelése, vitalitás fokozása¹

  • A mitokondrumok felelősek sejtjeink energiatermeléséért adenozin-trifoszfát (ATP) formájában. A mitokondirumok működése létfontosságú szerepet játszik a sejtek egészségében, a sejtek közötti kommunikációban, a sejtek szabályozott halálában és a sejtnövekedésben is.
  • A kutatók ma úgy gondolják, hogy a mitokondriumok egészsége közvetlenül kapcsolódik az öregedési folyamatainkhoz és sejtek degeneratív betegségek elleni ellenállóképességéhez.
  • A glutation képes a mitokondriumok egészségének javítására, és közvetlenül befolyásolni energiatermelő képességeinket
  • A celluláris anyagcsere melléktermékei szintén szabadgyökök, amelyek romboló hatásúak. Ezek semlegesítésére is képes a glutation.

Comments are closed.